Inför detta års odlingssäsong började jag dra upp egna tomatplantor redan i januari/februari. Jag satte flera olika fröer i ett lite minidrivhus med röd plast ovanpå plantorna, då jag hade hört någon vars att detta skulle hjälpa dem att växa till sig något snabbare.
Redan i maj kunde jag skörda tomater att ha på mackan eller i salladen ifrån min fönsterodling. Såhär i mitten av oktober mognar det fortfarande några tomater per vecka och plantorna is still going strong!
Dessa gav ju självfallet bästa skörden då de fått stå utomhus (med gamla avlagda fönster framför sig, för att ge dem lite växthus-effekt.)
Min kära mormor odlar tomater i växthus, och hon får fantastiskt mycket tomater varje år. Ja, jag drömmer om ett alldeles eget växthus, ain't no doubt about that.
Således blir det sedan höst och tomatavkastningen skjuter i höjden. Vad göra för att dessa röda/gröna/gula och ibland även svarta skönheter inte skall förgås? Jo, först och främst äter man tomater som bara den. Små gula är som godis, och det absolut godaste som finns att ha som pålägg enligt min åttaåriga kusindotter.
Men sen så vill man ju gärna ha egenodlade tomater kvar tills vintern, då en efter att ha börjat med egenodlade knappast kan förmå sig att gå till någon livsmedelsbutik och dra hem sånt där rött smaklöst vatten i tomatform.
Så det jag i alla fall gjorde, och som jag kommer tacka mig själv varmt för i vinterkylan, var att skära upp olika sorters tomater och kasta in dem i ugnen. Recept?
Jag höftar med allt, sådär som Kajsa Varg men här är i alla fall något som ni skulle kunna räkna som ett recept.
Tomatsås i ugn:
Tomater (gröna och röda passar bäst, men gula är säkerligen värda att prova)
Olivolja (godast så, men ta annan olja om du vills)
Salt & peppar samt andra kryddor en önskar till tomatsås
Skär tomaterna i grova bitar, häll upp olja i ungnsform, släng i tomater, kryddor och eventuellt socker om du vill ha lite sötare sås. In i ugnen på 175-200 grader. Låt stå tills de börjat mosa till sig, rör om. Låt dem torka upp lite, ta ut och låt svalna. Häll upp i lådor och in i frysen i väntan på en vinterdag med stort tomatsug!
Kan användas i exempelvis pastasåser, grytor, soppor istället för krossade tomater på burk!
Visserligen skrev jag sist att mitt nästa inlägg skulle innefatta doftpelargoner,
men icke. Håll tillgodo med tomatsås och några bilder på mitt kaos av växter i sommarstugan, så som det såg ut där i slutet av augusti när jag på grund av kylan här i mellan Sverige fick för mig att plocka in alla plantor.
Skepp ohoj, until we meet again!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar