2013-12-22

Vegansk broccoli-paj med marinerade sojastrimlor och mandel


Något som jag och min sambo tycker om att göra tillsammans är; MAT.
Äta, laga, fundera ut nya recept och handla speciella vegan-delikatesser
(på exempelvis Astrid och aporna i Malmö) ingår i detta intresse.
Här följer ett recept som vi nyligen kokade ihop tillsammans!

Vegansk broccoli-paj med marinerade sojastrimlor och mandel


Alexander är grym på att göra pajskal.
Till detta använder han 3,5dl mjöl, 1dl olja och lite salt.
Han blandar ihop det till en smidig deg som sedan trycks ut i en form.


Medan Alex gör pajskap brukar jag förbereda sojastrimlorna. 
Jag lägger önskad mängd sojastrimlor, ca 3dl, i en bunke, kokar upp vatten,
häller det över dem och låter de stå och dra cirka fem minuter.
Sedan häller jag dem i en sil och trycker ut vattnet ur dem med exempelvis en gaffel.


Därefter marinerar jag strimlorna. Brukar använda olja, kinesisk soya, salt, 
peppar, paprikakrydda, dragon, timjan, basilika och även lite chili. 
Denna gång hade jag även sesamfrön med i marinerings-såsen.
Man bör låta detta dra några minuter, men om en har bråttom går 
det också bra att hälla ut dem i pajen typs med ens.


Hacka två lökar och några jalapeños (jag personligen gillar stark mat!).



Några broccolibuketter och en, två nävar mandel ned i pajskalet innan strimlorna hälls i.
Ringla över löken och fördela jalapeñon jämnt över formen.
Denna gång hade vi även kvar lite Astrid och apornas smältbara ost som vi blandade ihop med gott i maten grädde. 



In i ugnen i 25-30 minuter. Färdigt!

Passande recept såhär i juletid kanske?
För alla som, likt mig, drömmer om en grönare
och djurvänligare jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar